Waarom behandeling in Mexico?

Waarom een behandeling in Mexico? kun je jezelf afvragen. Ik heb bij de beantwoording van die vraag het volgende overwogen.

HSCT behandeling niet voor MS patiënten in NL
Om te beginnen is de HSCT behandeling voor MS in Nederland nog geen erkende behandelmethode. Dit betekent dat artsen deze behandeling niet mogen uitvoeren bij MS patiënten. Ook de zorgverzekeraars vergoeden deze vorm van behandeling niet. De HSCT behandeling wordt in Nederland overigens wel uitgevoerd bij patiënten die worden behandeld met bepaalde vormen van kanker of reuma. De deskundigheid met deze behandeling is dus zeker aanwezig in Nederland.

Patiëntselectie en prijs
Er zijn momenteel verschillende klinieken in o.a. Mexico, Zweden, Israel en Rusland die de HSCT behandeling uitvoeren bij MS patiënten. De criteria voor de selectie van MS patiënten die in deze ziekenhuizen worden behandeld verschillend sterk. Daarnaast lopen de prijzen voor behandeling ook sterk uiteen van € 70.000,- tot € 125.000,-. Het ziekenhuis in Mexico biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Kwaliteit
Zoals gezegd is naast de prijs ook de kwaliteit van belang. Clinica Ruiz in Mexico is opgericht door Dr. G.J. Ruiz-Argüelles, een vooraanstaande arts die jarenlang heeft gewerkt bij de wereldwijd hoog aangeschreven Majo-clinics in de Verenigde Staten. Ook de ervaringen van andere patiënten die ik heb gesproken en die zijn behandeld in Clinica Ruiz, geven vertrouwen in de aanpak. Onder de patiënten die ik heb gesproken is ook een Nederlandse huisarts met dezelfde vorm van MS die ik heb. Ook hij is zeer te spreken over de aanpak en het resultaat. Ook mijn neuroloog en hematoloog aan het UMC St. Radboud hebben de uitgebreide documentatie van de behandelprocedure doorgenomen en geconcludeerd dat zij de behandeling op dezelfde manier uitvoeren. Deze feiten geven mij voldoende onderbouwd houvast om op basis van de prijs en kwaliteit te kiezen voor Clinica Ruiz.

Praktische overwegingen
De plaats waar ik me laat behandelen is Puebla. Deze plaats ligt op 2500 meter boven de zeespiegel. Wat de meeste mensen niet weten is dat veel MS patiënten niet goed kunnen tegen de hitte. Door de hogere ligging van Puebla in Mexico is het aanzienlijk koeler dan in de andere noordelijker gelegen behandellocatie in Monterrey.

Voor Puebla geldt overigens een normaal veiligheidsrisico. Het vervoer vanaf de luchthaven naar het appartement en van het appartement naar het ziekenhuis wordt verzorgd door het ziekenhuis. Verder verblijf ik de vier weken met Monique voornamelijk in het appartement in verband met de kans op het oplopen van ziekten.