Ontwikkelingen (in Nederland)

25 Mei 2018: Ondertussen wordt de HSCT behandeling in de UK verder uitgerold.

5 Mei 2018: Stem cell transplant for multiple sclerosis may revolutionize care for one million Americans

Update 16 april 2018: VUmc start onderzoek naar HSCT behandeling!

VUmc gaat een vergelijkend onderzoek doen met 20 patiënten waarvan de ene helft een aHSCT behandeling krijgt en de andere helft wordt behandeld met het medicijn alemtuzumab. Opvallend is dat de aHSCT behandeling van 10 patiënten volgens het artikel € 700.000,- kost en de behandeling met medicijnen voor 10 patiënten € 800.000,-. Van die medicijnen komen de patiënten waarschijnlijk niet af. Economisch is de ‘business case’ nu al gunstiger voor de HSCT behandeling!

Medici van scepsis maar onderzoekend!

Waren de berichten in de media en vanuit de medische wereld vorig jaar nog sceptisch (artikel “MS-behandeling in buitenland baart neurologen zorgen” van 11 maart 2017 op NRC.nl), nu zien we een snelle verandering in inzicht en standpunten als het op de HSCT behandeling van MS patiënten gaat. Op 14 maart is er door een groep artsen een pleidooi gehouden voor verder onderzoek naar de HSCT behandeling van MS patiënten in Nederland. (14 Maart 2018: “Pleidooi onderzoek stamceltransplantatie bij MS in Nederland”)

Aan de beeldvorming over deze behandeling heeft Boaz Spermon een belangrijke bijdrage geleverd. Onder andere door zijn optreden in RTL Late Night (klik HIER). Met zijn beweging “Op de been” probeert hij de publieke opinie en de politiek te bewegen om de HSCT behandeling ook in Nederland toe te staan voor MS patiënten.

Wilt u ook dat de HSCT behandeling voor MS patiënten in Nederland beschikbaar komt? Teken dan de petitie op de website “Op de been“. Uw steunt helpt!